Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 264

  1. Hva er forvaltningsvirksomhet?

    Forvaltningsvirksomhet er alt som forvaltningsorganer driver med, jf. forvaltningsloven § 1. Hva som er forvaltningsorganer framgår i svaret på spørsmål 2. Forvaltningsvirksomheten kan være myndighetsutøvelse, tjeneste- eller næringsvirksomhet.

  2. Hva er et forvaltningsorgan?

    Som forvaltningsorgan regnes ethvert organ for stat eller kommune, jf. forvaltningsloven § 1, andre setning. Eksempler er offentlige skoler, NAV, politiet og sykehus. Private bedrifter kan av og til regnes som forvaltningsorgan når de treffer vedtak. Et eksempel er private videregående skoler som setter standpunktkarakter og drives i henhold til privatskoleloven. Et annet eksempel er bilverksteder som godkjenner biler i henhold til regler om EU-kontroll.

  3. Hvordan er forvaltningen organisert med overordnede og underordnede forvaltningsorganer?

    Forvaltningen er organisert etter en pyramidemodell. På toppen er regjeringen. Under regjeringen er det departementer, og under dem igjen en rekke ulike organer som direktorater, nemnder, råd og utvalg.

  4. Hva er et vedtak?

    Et vedtak er en avgjørelse som treffes under utøving av offentlig myndighet, og som er bestemmende for rettigheter eller plikter til private personer, jf. forvaltningsloven § 2(1) bokstav a. Et vedtak kan være enten enkeltvedtak eller forskrift, se svarene på spørsmålene 5 og 6.

  5. Hva er et enkeltvedtak?

    Enkeltvedtak er et vedtak som gjelder rettigheter eller plikter til en eller flere bestemte personer, jf. § 2(1) bokstav b.

    Siden enkeltvedtak også er vedtak, kreves det en avgjørelse som er truffet under utøving av offentlig myndighet. Det vil si at et forvaltningsorgan bruker sin makt til å bestemme over andre. Kommunen eller staten må derfor ikke være part i en avtale som like gjerne kunne vært inngått av private parter, for eksempel i forbindelse med kjøp og salg av varer eller tjenester. Dette kan utledes av § 2(3). Myndighetsutøvelse foreligger når kommunen eller staten bruker sin makt til å forby, påby eller tillate noe.

    Avgjørelsen må også være bestemmende for en eller flere bestemte personers rettigheter eller plikter. Det vil si at den stifter, opphever eller begrenser en rett eller plikt for en eller flere bestemte personer. Typiske eksempler er enkeltvedtak om hva du skal betale i skatt, om du skal få tillatelse til å bygge et hus, pålegg om å rive et uthus og mye, mye annet. Viktige eksempler er avgjørelser som gjelder tilsetting, oppsigelse, suspensjon, avskjed eller forflytting av offentlig tjenestemann, se § 2(2).

    Spørsmålet om en avgjørelse er bestemmende for rett og plikt skaper av og til tvil når grensen skal trekkes mot administrative avgjørelser.

  6. Hva er en forskrift?

    Forskrift er vedtak som retter seg mot en ubestemt krets av personer, jf. § 2(1) bokstav c. Et ordensreglement på en skole er en forskrift fordi den gjelder alle som til enhver tid er elever ved skolen.